Fredrik Berg - Svensk elitcyklist

Vasaloppet 2017
Åter hemma i Grythyttan efter en dag i fäders spår, första gången jag ställde upp i riktiga Vasaloppet. Har ju deltagit i Öppet spår två gånger sedan tidigare men aldrig i stora vasaloppet, mycket pga att jag de senaste åren varit på Gran Canaria i detta nu ihop med Kvänum. Men i år är det ju som bekant både nytt team och klubb vilket frigjorde denna helg så varför inte passa på att vara med i världens största skidlopp. 
 
Man får ju även chansen att vara en tvättäkta motionär för en dag och därmed rätta in sig i leden överallt och köa till allt. Inte alls den "gräddfil" man ofta har som Elit deltagare i tävingar. De flesta som läser denna blogg har nog varit på något arrangemang i vasa-veckorna någongång, men för er som inte har det kan jag meddela att det är tammefan KÖ TILL ALLT!! Och ni som känner mig vet att stå i kö är inte min starkaste sida.... 
Kön till bajjamajjorna imorse var helt sjuk alltså, trots typ 500 bajjamajjor så stod jag i kö i 40min innan jag kom in, galet. Men det är klart, när ca 15.000st ska utföra sina behov just innan start så blir det lätt lite kaos. 
 
Själva loppet då, vi hade lite otur med snön som kom inatt, ca 10cm nysnö gjorde spåren moddiga och mjuka. Men gissar att de var ännu mer kännbart för dom som låg först och plogade upp. Jag fick stå i led 3 men hammnade ganska långt bak pga bilkön in imorse, vi tog gamla vägen på andra sidna älven för att Patricia skulle stå på rätt sida sen men det stog helt still i kön. Tillslut fick jag hoppa ur bilen där och knalla över isen på älven för att hinna in i skaplig tid. 
Jag trodde det skulle flyta på bra i backen men det var S T O P. Tog totalt 35 min upp för mig tills det planade ut, kan jämföras med de 15min det tog sist jag körde upp i Öppet spår. Började direkt tänka att min målsättning på 5h30min skulle bli svårt då jag som sagt hade 5h55min sist jag körde och då gick alltså backen 20min snabbare den gången. 
Stakade på och hade sedan ett ganska felfritt lopp bortsätt en enklare vurpa. Träffade på min Tyska vän Noman Arnold ungefär havvägs in i loppet och vi hade följe från och till ganska länge. Vi tappade sen kontkten efter Hökberg och där med ca 20km kvar började jag bli rätt krokig. Mina armar var slut och likaså min rygg, längtade efter att det skulle bli uppför så jag fick diagonala, men sista biten är ju helt platt så det är bara stakning som gäller. Fick bita ihop rejält för att hålla farten uppe in i mål. 
Landade på tiden 5h37min vilket får vara godkänt ändå, utan stoppet i början hade en tid runt målsättningen 5.30 absolut varit möjlig.
Det gick ju nästan 20min snabbare än för två år sedan så det får jag vara nöjd med :) 
Norman körde starkt även han och gled in strax bakom på 5h39min. (viktigt att slå han)!! 
 
Summa summarum, kul upplevelse men galet mycket folk överallt, ofta fullt i alla fyra spår. Och vilken dålig hänsyn man visar "därbak". Man klipper spår för varran hela tiden, vurpar, skriker och gormar. Nej usch, dessa elit-motionärer har en hel del att lära av den hänsyn och respekt man visar mot varrandra i elitgrupperna, jag trivs bättre där! 
 
Tack till Patricia som i vanlig ordning är grym med langa servicen, hon börjar bli proffs på Sälen-Mora :) 
 
 
#1 - Anonym

Gött jobbat! Hade du tagit i lite till så hade du spöat mig!😉 (5,32)
Micke Löfgren!

Svar: Hehe, jag önskar också att få köra något år med sol, -3, betongspår och medvind ;) ses i sommar!
Fredrik Berg - Svensk elitcyklist