Fredrik Berg - Svensk elitcyklist

Lite mer från träningslägret
Hemma igen då och har precis klarat av ett rullpass på snöiga vägar, men ett fantastiskt väder med strålande sol och vindstilla. Underskattade dock kylan lite och valde för tunna handskar vilket jag fick sota för, men det fungerade ok då jag bara rullade i 1,5h. Har en lugnare vecka planerad nu efter lägret och tränar mest för att inte stelna till helt. 
 
Lite mer info från GC då, för er som är intresseade. Vi var ju sex personer som reste ihop beståande av Viktor Ludvigsson, Jesper Svensson, Carl Ljunggren, John Karlsson och David Hultström. Där alla var med båda veckorna förutom David som åkte hem efter en vecka. Alla körde MTB cyklar utom Carl Ljunggren som körde på racer, jag och Viktor hade dock med slicks däck till MTB cyklarna och kunde därmed köra ett antal pass med Calle på vägarna utan att behöva slita för mycket. 
 
Årets bästa pass måste ändå vara när jag och Calle åkte runt ön. En runda jag var sugen på redan förra året men då var lite osäkra på vägar och fick höra att det inte skulle gå efterssom man byggt för många motorvägar uppe runt Las Palmas. Men då jag såg att min medtävlande i Långloppscupen Daniel Brengdahl kört rundan ihop med sin klubb CK Hymer runt nyår så förstod jag att det gick att genomföra. 
 
Jag och Calle drog iväg tidigt för att slippa köra i mörker sista biten om det skulle dra ut på tiden. Hela rundna flöt på fint bortsett från en passage efter San Nicolas vid "bananodlingarna" där kustvägen var avstängd och avspärrad. Det hade rasat stora mängder med stenar ner på vägen och gjort den omöjlig att köra på. Samtidigt håller man på att spränga en ny väg genom berget så man kommer alltså att plocka bort denna gamla vägen som går runt berget. 
Vi funderade först om vi skulle vända där vid bommen då lokalbefolkningen sa att det var omöjligt att ta sig fram och att vägen ramlat sönder. Ni som vet hur sånna där kustvägar ser ut vet ju att dom ofta bara är inhuggna i bergssidan och kan ha flera hundra meter fallhöjd utanför räcket! 
Jag ringde upp Daniel för att kolla hur dom gjorde när dom körde runt för någon månad sedan och dom hade chansat men han var tydlig med att det kanske inte är den smartaste idén då nya stenar hela tiden kan ramla ner från bergskanterna.. 
 
Vi funderade en stund men valde iallafall tillslut att ge det ett försök. Vägen blev snabbt att kännas kuslig, det växte ogräs mitt i vägen då inga bilar kört där på länge och det låg stenar överallt som vi fick sicksacka mellan, snatthastigheten sjönk drastiskt och vi kunde bara cykla i krypfart i 30-40min för att ha koll på alla stenar och om det såg för farligt ut. På ett ställe hade det ramlat så mycket så vi fick kliva av cyklarna och klättra i stenmassorna 20-30 meter, såg helt sjukt ut! Kändes som världens ände med rasmassor runt om oss och inte en människa så långt vi kunde se. Vi klarade oss hur som helst ut helskinnade och såhär i efterhand var det kanske en dum chansning att cykla igenom där, men samtidigt grymt gött att ha gjort det. 
 
Väl tillbaka på hotellet då kunde vi summera en runda på 210km, nästan 8h rullltid och nästan 4000hm! 
 
Ett annat bra pass var sista dagen då vi egentligen skulle köra en tävling i Mogan, men den blev inställd pga stormen som drog in över ön dagen innan, grymt synd då jag var riktigt pepp på att tävla. 
Jag och Viktor körde då istället ett bra intervallpass ihop med den starka Norsken Thomas Engelsgjerd. Jag träffade på han några dagar innan och han hade också tänkt köra tävlingen så vi kom fram till att vi kör ett intervallpass i Gran Canyon dalen istället. Sagt och gjort och Thomas visade en grym styrka. Jag försökte följa hans bakhjul i backarna när vi tryckte på men det var svårt, han körde grymt starkt! Men då ska vi även komma ihåg att han är i klass med de absolut bästa herrarna i Sverige. 
 
I övrigt då? Inte så mycket att tillägga. Bianchin har funkat hur bra som helst, börjar komma in i den mer och mer. Framförallt lära mig den manuella låsningen av fjädringen som är helt nytt för mig. Men lär man sig bara när man ska öppna och inte så fungerar det sjukt bra. 
Sällskapet har varit kanon och likaså boendet i Bahia Feliz där vi hyrde en lägenhet för 6 personer. 
 
Total träningsmängd för de 13 dagarna blev 48 timmar och 105mil. Men då höll jag igen lite på krutet sista dagarna inför tävlingen som sen tyvärr blev inställd. Annars kunde man nog fått ihop ett antal timmar och mil till, men jag är ändå riktigt nöjd med veckorna och träningen! 
 
Allt för nu :) 
 
 
 
Back to the snow!