Fredrik Berg - Svensk elitcyklist

Långlopps SM
Årets sista stora drabbning avgjordes igår i Ånnaboda, Svenska Mästerskapen i Långlopp. Fullt hus med alla de stora namnen i Sverige på startlinjen. Herr Elit startade 11.00 och fältet var väldigt samlat till första stigen där Emil Lindgren drar upp farten och det börjas småspurta in mot stigen. Jag kommer in bra som 6-7a och åker med fint men det går fort, grymt fort där i skogen så det spricker av och vi är ca 10st som kommer lös. I efterföljande stigning är vi några som inte orkar hålla farten men vi lyckas ansluta på gruset igen. Men när backarna tillbaka mot Ånnaboda börjar så dras tempot upp igen och vi är åter några som får släppa och åker lite jojo.
Jag hamnar tillslut ihop med Lars Bleckur och Fredrik Edin och vi håller ihop och har ett bra samarbete. Med 25km kvar av tävlingen när vi går in i den nya långa grusklättringen så skruvas tempot upp och jag tvingas lämna lucka till de båda starka herrarna.
Detta innebär sedan 25km solo körning tillbaka mot mål vilket alltid gör en nervös att det ska komma grupper starkt bakifrån och köra ikapp. Men jag är faktiskt riktigt nöjd hur jag lyckades hålla tempot uppe helt själv vilket inte brukar vara min starka sida, speciellt inte när det är mycket grusväg.
Endast Mikael Flockhart kom och flög förbi i sista branta backen innan skidspåren in mot Ånnaboda, han är galet snabb uppför så jag fick en rygg att jaga en stund vilket var skönt. Höll placeringen hela vägen till mål och lyckas bli 10a i tävlingen vilket får vara godkänt för dagen även om förhoppning såklart fanns om bättre.
 
Men med det startfältet som var igår och när jag saknar dom där sista procenten som fanns där i somras när jag var som starkast så är jag faktiskt nöjd med en 10e plats i SM. Känner att min lägsta nivå helt klart har blivit högre i år när jag kan ha en halvbra dag och ändå kriga med killar som Edin och Bleckur.
 
Snackade lite med Bleckur efteråt som meddelade att detta var hans sista tävling på elit nivå då han lägger av nu efter säsongen. Tråkigt måste jag säga då jag sett upp till honom som en av de bästa cyklisterna i Sverige och han var en av de stora stjärnorna när jag började cykla för 3-4år sedan.
Önskar honom lycka till i framtiden. Han hintade även om att en eventuell comeback om några år inte är omöjlig, så vi kanske får race'a igen :)
 
Jag vill tacka alla som hjälpte mig under tävlingen igår och även ett tack till alla som hejade utmed banan, riktigt skoj!
 
Bilder av: Patricia, Johan Fintling och Mats Svensson