Fredrik Berg - Svensk elitcyklist

Lämnar paradiset

En vecka har passerat och det är dax att lämna Bendalmadena och spanska kusten. Jag och Patricia åkte ju ner direkt efter tävlingen i lördags och har nu haft en grymt fin vecka här nere som fått inleda min offseason period. Har varit kanon väder med runt 30+ på dagarna och strålande sol. Träningen har såklart varit sparsam såhär års men nån timmes morgon löpning har ändå hunnit med alla dagar förutom en då jag istället gjorde resterande delen av gänget sällskap på deras morgonpromenad.
Resterande del av umgänget här nere har varit mor o far, bror, farmor o Ingvar och Annika o Anders. Vi har haft ett hus hyrt med en grym utsikt och kanonläge mitt imellan Benadalmena och Fuengirola i sydligaste Spanien.
Men imorgon är det alltså för Sverige igen och väskorna är packade. Bjuder på en bild bomb från veckan istället för en mer ingående beskrivning.

Over and out
Säsongen 2016 är ett avsluat kapitel, sista racet kördes i Lördags nere i Ulricehamn med Västgötaloppet. Tyvärr ingen succe där då kroppen sa ifrån rejält. Det fungerade kanon i en timme ungefär och kände mig på hugget sålångt. Satt lite dumt till när det sprack av och en tätgrupp på 8 cyklister kom iväg. Jag hamnade i andra gruppen med Brengdahl, Wennergren och Brolin. Vi hade ok smarbete men vart sedan inhämtade av en stor tredje grupp på säkert 10st. Jag får sedan fylla i en patron då det läckt ur lite luft, och i jakten på gruppen igen så säger kroppen bara STOP!! Det gick knappt att få runt tramporna, kändes som jag inte hade styrfart ens. Brukar ju kunna bita ihop och köra på men detta var en annan känsla, en känsla av total utmattning. Började småfrysa och stundtals må illa. Grupper kom ikapp och gick om men det var ingen idé att försöka hänga på, hela kroppen gjorde ont. Fick ont i ryggen, axlar, underarmar.. Ställen som man aldrig brukar få ont i annars. Så jag funderade på att kliva av men bestämde mig för att köra imål oavsett om jag skulle komma sist, bryta är aldrig kul! 
 
Rullade imål, placering vet jag inte, har ännu inte kollat. Vad denna totala väggning beror på vet jag inte heller riktigt men jag har aldrig känt mig så orkeslös förut. Min gissning är att det beror på en kombination av mycket stress och intensiva dagar under en längre period nu. Stressigt på jobbet och stressigt i och med alla tävlingar/träningar och fix runt detta. Har även haft en orolig mage under 3 veckors tid vilket jag egentligen inte reflekterat över förens i helgen. Men det hänger ju såklart ihop när jag tänker efter. 
 
Jag är glad att säsongen är över nu faktiskt, jag har haft en fantastisk säsong måste jag säga. Tagit stora kliv mot toppen och känner mig idag som en etablerad cyklist att räkna med i både XCM och XCO. Även om den där riktiga fullträffen uteblivit lite, det har varit mycket 5e - 8e placeringar, strax bakom den absoluta toppen vill säga, dit är det fortfarande några steg kvar. Men jag tar med mig en otroligt jämn och fin form från hela säsongen (bortsett de 2-3 sista racen nudå) och kände mig som starkast runt Ränneslätt och XCO SM i Värnamo i sommras. 
 
En tydligare säsongssamanfattning kommer såklart upp här på bloggen inom en framtid också. Men först ska jag ta det otroligt lugnt några dagar och vila ordentligt. Det passar ju även rätt bra att göra det i Spanien och Malaga där jag befinner mig för tillfället. Jag och Patricia åkte ner diekt efter racet i Lördags till huset som familj och släkt hyr här nere och stannar tills på Lördag, sol och bad :-) 
 
Lite bilder från Västgötaloppet tagna av: One More Family
 
Totalen Herr Elit 2016 Långloppscupen
 
Långlopps SM
Årets sista stora drabbning avgjordes igår i Ånnaboda, Svenska Mästerskapen i Långlopp. Fullt hus med alla de stora namnen i Sverige på startlinjen. Herr Elit startade 11.00 och fältet var väldigt samlat till första stigen där Emil Lindgren drar upp farten och det börjas småspurta in mot stigen. Jag kommer in bra som 6-7a och åker med fint men det går fort, grymt fort där i skogen så det spricker av och vi är ca 10st som kommer lös. I efterföljande stigning är vi några som inte orkar hålla farten men vi lyckas ansluta på gruset igen. Men när backarna tillbaka mot Ånnaboda börjar så dras tempot upp igen och vi är åter några som får släppa och åker lite jojo.
Jag hamnar tillslut ihop med Lars Bleckur och Fredrik Edin och vi håller ihop och har ett bra samarbete. Med 25km kvar av tävlingen när vi går in i den nya långa grusklättringen så skruvas tempot upp och jag tvingas lämna lucka till de båda starka herrarna.
Detta innebär sedan 25km solo körning tillbaka mot mål vilket alltid gör en nervös att det ska komma grupper starkt bakifrån och köra ikapp. Men jag är faktiskt riktigt nöjd hur jag lyckades hålla tempot uppe helt själv vilket inte brukar vara min starka sida, speciellt inte när det är mycket grusväg.
Endast Mikael Flockhart kom och flög förbi i sista branta backen innan skidspåren in mot Ånnaboda, han är galet snabb uppför så jag fick en rygg att jaga en stund vilket var skönt. Höll placeringen hela vägen till mål och lyckas bli 10a i tävlingen vilket får vara godkänt för dagen även om förhoppning såklart fanns om bättre.
 
Men med det startfältet som var igår och när jag saknar dom där sista procenten som fanns där i somras när jag var som starkast så är jag faktiskt nöjd med en 10e plats i SM. Känner att min lägsta nivå helt klart har blivit högre i år när jag kan ha en halvbra dag och ändå kriga med killar som Edin och Bleckur.
 
Snackade lite med Bleckur efteråt som meddelade att detta var hans sista tävling på elit nivå då han lägger av nu efter säsongen. Tråkigt måste jag säga då jag sett upp till honom som en av de bästa cyklisterna i Sverige och han var en av de stora stjärnorna när jag började cykla för 3-4år sedan.
Önskar honom lycka till i framtiden. Han hintade även om att en eventuell comeback om några år inte är omöjlig, så vi kanske får race'a igen :)
 
Jag vill tacka alla som hjälpte mig under tävlingen igår och även ett tack till alla som hejade utmed banan, riktigt skoj!
 
Bilder av: Patricia, Johan Fintling och Mats Svensson