Fredrik Berg - Svensk elitcyklist

RR Finnmarksturen
Ett av de roligaste Långloppen i LL-Cupen kördes igår i Ludvika. Gillar skarpt den här banan, och igår var den torr och fin förutom några enstaka vattenpölar. Jag och Viktor körde ju igenom banan i förra veckan och då körde jag på min heldämpade cykel. Den fungerar ju kanon överallt men med tanke på den kuperade banan som hela tiden är upp eller ner så valde jag att köra racet på min hardtail igår. Om det var ett klokt val eller inte är svårt att säga, helt klart är att man får slita mer i skogen och inte kan återhämta sig på stigarna på samma sätt som med en FS. Men därimot älskar jag HT,n när det blir uppför, den svarar direkt och är underbart kvick. Ja, svårt att säga vad som är bäst. 
 
Hela "gamla" ligan drog upp till Ludvika igår då BÅDE Kjelle och Putte ville hänga med, grymt kul och jag vet inte vi alla tre var iväg sist.. Lidingöloppet? 
Även kul att träffa Kvänums IF grabbarna och mina GC träningspolare, Carl Ljunggren och Robban Carlsson som var med och körde MTB istället för landsväg i helgen, skojskoj! 
 
För att leverera en racerapport då så hade jag på det stora hela en mycket bra resa igår. Om vi tar det från start så gick det kontrollerat uppför första backen. Sedan fortsatt högt men kontrollerat tempo över motions spåren och in på första stigen efter ca 15km sitter jag som 6e man och det spricker av efter mig. Är alltså lös ihop med en första klunga bestående av Lindgren, Micke Olsson, Friberg, en Norsk och Wahlqvist. Kollar bak igen och det är tomt på grusvägen bakom. Ett perfekt läge med andra ord! Men glädjen blir kortvarig då vi direkt går in i en ganska lång och seg backe uppför på en stig och efter några minuter är benen så överkokta, det går helt enkelt lite för fort. Dessa grabbar har en växel till, det märks tydligt ibland. Får släppa någon meter som blir 5 meter som blir 10 meter.. Känns såklart surt men för att överhuvudtaget komma imål så är det ända sättet känner jag. 
 
Ikapp mig kommer nu en andraklunga som är ganska stor, kanske 10 cyklister och det är väl bara jag, Noren och Edin som egentligen gör något jobb där. Efter någon mil börjar vi sedan skymta Calle Friberg som även han fått släppa täten. Vi kommer ikapp och Calle bidrar sen till hög och bra fart på cykelvägarna in mot Ludvika igen innan vi går ut på loop 2. Lagom till trapporna bakom ABB innan loop 2 så kommer vi även ikapp första gruppen som verkar ha stannat av lite. Alla är nu återigen samalde och racet är tillbaka på noll, totalt är vi runt alltså runt 15 cyklister som går ut på loop 2 samlade. 
 
Ner i trapporna bakom ABB så händer något jag annars varit förskonad mot iår, min kedja hoppar av..!? Vafan! Trodde jag skulle behöva stanna då den ligger på foten men lyckas på något underligt vis i samma ögonblick som vi rullar igenom tunneln sticka ner handen och få tag i den och med 100% tur kasta tillbaka den på drevet, hur fan kunde det hända, att jag lyckas träffa drevet? Var övertygad om att den skulle hamna innanför drevet mot ramen men den landar alltså på drevet, tack! Kommer dock till trappen på en tung växel då jag inte kunnat växla och får springa upp. Tappar några meter och ser att det även sprintas friskt och sprickar av före mig. 
Återigen är vi en andragrupp med lite omkastningar men i stort sett samma cyklister. 
 
Nu börjar backarna på andra loopen och jag vill gärna vara först på stigarna för att hålla hög fart. Efter halva loopen och med ca 20km kvar av loppet är det Jag, Noren, Sparr, Öijer, Brengdahl och Edin kvar i gruppen. 
Plötsligt på en väg är Sparr, Öijer och Edin 30m bakom, jag uppfattade aldrig vad som hände men det hade spruckit av där och vi går in mot de avslutade två backarna. I samma veva kommer vi ikapp Wengelin som tvingats byta hjul i teknisk zon. Efter en stund går Öijer ikapp och ansluter igen, vi håller ihop in mot sista backen och är nu Noren, Öijer, Brengdal, Jag, Wengelin.
Kontrollerad fart i början på backen innan Brengdahl ökar mot toppen och det är bara jag som klarar av att gå med, de andra släpper och jag är 20m efter Brengdahl på toppen. Kör sedan ikapp han i den långa utförskörningen och vi håller ihop in mot måt. 
Det hela slutar med en spurt mellan oss två som är otroligt tight med han lyckas vara några centimeter före mig och kniper 6e platsen medan jag tar en 7e placering. 
 
Är otoligt nöjd med dagen och genomförandet av loppet. Känner att jag tog mycket ansvar för farthållning i gruppen igår och benen var pigga, det bådar gott inför Vasan nästa helg! 
 
Stort tack till "the boys" Kjelle och Putte som fixade suverän langning under hela loppet! 
 
Lite längre inlägg än normalt kanske, men ett såhär kul och händelserikt lopp behöver beskrivas i detalj :-) 
Bilder nedan tagna av: Anders Almhed och Patric Normark