Fredrik Berg - Svensk elitcyklist

Borde jag bli mer avhängd?
Satt och funderade lite på dagens distanspass, "distanstankarna" som kommer upp när man har 4-5h för sig själv ute i skogen på någon grusväg. Många bra ideer har kommit upp då, många konstiga också. Men det är ett perfekt andrum att hinna fundera på saker som man aldrig har tid med annars, nu kan man bara trampa och fundera, eventuellt lyssna på musik och någon podd också för den delen om man känner för det. 
 
Dagens funderare då: -Borde jag bli mer avhängd av mina konkurrenter/medtävlande? 
Saken är den att jag fortfarande ser mig som relativt färsk i denna sport, lär mig nya saker hela tiden och får såkallade "ahaaa" upplevelser på vägen. 
Träning och rörelse har ju alltid intresserat mig och jag har alltid utövat någon form av sport. Under 10års tid från 2002-2012 som enduroförare (eller crossförare kanske, då många tyvärr inte riktigt vet vad enduro är) Den här tiden innehöll endel träning, men inte alls så mycket ren fysträning, utan man tog hojen (crossen) och åkte ut till banan, körde någon timme, klickade lite på fjädringen fram o tillbaks och var ganska nöjd så. Detta ledde till dubbla JSM Guld, vinst i juniorklassen på Novemberkåsan (7a tot) samt att få representera Sverige på Lag-Vm.
Tänker jag nu i efterhand att om jag hade lagt den dos fys på träningen då, som jag lägger på MTBn idag, hur bra hade man kunnat bli då? Saken är att en Enduroåkare tränar inte speciellt mycket fys, det är nästan lite tabu att göra det, då ses man inte som en naturlig talang... 
 
Ja, vi lämnar enduron där och går på dagens tankar med cyklingen. Efter skadorna 2012 och enduro karriären lades på hyllan så väcktes intresset för mer träning i samband med ett ökat cyklande. När jag stod på startlinjen i Cykelvasan 45km med tennisskor och orakade ben hösten 2012 hade jag ju ingen aning vart detta skulle barka iväg... Och nu, 3 år senare är man mer inne i det än någonsin. 
 
På 3 år har jag lärt mig mycket om puls zoner, vo2max, rundtramp m.m.... Men, MEN! Det jag ännu inte satt mig in i är det här med Watt. Man kan ju på olika bloggar och forum nu under vinterhalvåret se hela svenska eliten sitta i någon källare/uthus/garage/vardagsrum/gym och plåga sig på en monark eller trainer och posta mysiga bilder på sociala medier efteråt. Vissa är sedan väldigt öppna med sina watt siffror, vissa inte. 
 
Och då till dagens funderare (efter ett långt intro nu, haha) 
-När jag tittar på andras Watt siffror så inser jag att jag är en bit efter när jag jämför med mina egna. #kompiskampen pågår ju för fullt nu också, där ska man maxa i 20min och få fram så högt snittwatt som möjligt, och faktum är att många har bättre siffror där än jag gör på ett 4x4min pass!? 
Visst det ju watt per kilokroppsvikt som räknas, det har jag lärt mig, men även i den jämförelsen är jag svagare.
-Okej tänker ni, vad är grejen då? Jo, det intressanta är ju att många av dom här cyklar jag ifrån, ute, på sommaren. Hur kan jag göra det? Dom är ju starkare än mig och väger lika mycket ungefär + har typ 10 eller 15 års längre erfarenhet från sporten! 
 
Jag kom fram till följande alternativ: 
1, Jag har bättre teknik och kan spara mer energi.  -Kanske.. men borde ändå bli frånåkt på vägarna
2, Jag har bättre uthållighet, kan hålla på längre. -Här är jag ganska vass, det vet jag.
3, Jag har bättre trampteknik och rundtramp. -Nej, verkligen inte..
4, Jag har högre vo2max. -Nja, mina 66 i testvädre är inte utöver det vanliga.
5, Jag kan plåga mig mer, trots att jag är svagare. -Bland Svenska eliten? njaa..
6, Min trainer visar fel watt. -Kanske ;-)
 
Jag kom tyvärr inte på något mer bra svar idag till varför jag cyklar ifrån endel cyklister som beviseligen är starkare än mig.
Den slutsatsen jag kan dra är att MTB absolut inte bara handlar om watt och siffror,
och tacka fan för det va :-)
 
Japp, det var dagens distansfundering. Har du något mer bra svar i frågan så kommentera gärna!
 
Avslutar med en bild från dagens 100km balansträning, det var "bambi på hal is" utan dubb idag! 


 
 
 
 
 
 
 
#1 - Jeppe slang

Tjena bergarn.
Varför du har så låga watt beror definitivt på alternativ 6 ;) haha!
Jag själv drar också inte så mycket watt, men kör ändå ifrån en del på racen som drar mer watt och är starkare. Har funderat på samma sak som dej... På CXO beror det nog på tekniken och hur bra man kan spara kraft hela tiden och få fart utan att ta i, typ. På Långloppen vettefan. Man får se till att ligga i suget hela tiden ;)

Svar: Tja slangen! Skönt att du har samma funderingar :) Ja precis, gäller att hitta bra hjul på "de starka" pöjkera! ;)
Fredrik Berg

#2 - Henrik

Tjena!

Det där funderade jag också på förut då vissa alltid var så monsterstarka på sina monark-pass och jag ändå kunde tävla mot dem sedan när sommaren kom. Jag tror faktiskt att det har en del med hur mycket testcykel man kör. Man blir ju helt enkelt bra på det man tränar på. Jag har själv märkt ganska stor förbättring sedan jag skaffade en egen testcykel och familjesituationen gjort att jag kör fler pass testcykel per vecka.
Nu är jag mycket bättre på testcykel, utan att nödvändigtvis vara lika mycket bättre på att cykla ute. :)

Svar: Tjena Henrik! Ja, det ligger nog en del i det att man blir bra på det man tränar på. Utecykling "på riktigt" är nog ändå bästa träningen så länge man gör det med kvalité!
Förövrigt, vill tacka dig för en grymt bra och informativ blogg. Den är på god väg att bli Sveriges nya informations sida för cykelnyheter, det tackar vi för :)
Fredrik Berg