Fredrik Berg - Svensk elitcyklist

Första advent runda
Följde planen med 4h distans idag, det vart dock en solo runda då både Kjelle och Putte bangade pga vädret, förståligt då det hällregnade när vi skulle dra ut samt blåste endel, mer förståndigt att stanna inne än ge sig ut idag. Men jag är ju ganska vrång av mig och gillar inte inställda pass, framförallt inte pga vädret. Så stack ut runt halv 10 och till min glädje så slutade det regna och alla kläder jag pälsat på mig gjorde att det istället vart tokhett. Körde ganska lugnt och kontrollerat dock och det kom några skurar efter hand samt lite snö uppe runt Hjulsjö så behövde inte stanna och ta av ett lager. Var premiär med dubbdäck idag också även om det för dagen inte hade behövts då tjälen släppt och grusvägarna är rejält mosiga nu. 
Väl hemma med 4h och 95km i benen så kände jag mig rätt pigg ändå! Käkade lunch som Patricia fixat och sen åkte vi direkt ner till Loka Brunn för eftermiddagskaffe och incheckning, vi ska bada i spa´t ikväll, käka middag och sedan bo kvar på hotellet inatt. Blir gött :) Patricia som jobbar här får årligen nått utbildningskort som innebär övernattning, dagspa, middag m.m så att personalen ska få en chans att se allt "ur gästenas ögon" för att kunna förbättra sig osv. En mycket bra grej tycker jag :) 
 
Kolla gärna in Loka Brunns fina anläggning HÄR , (Obs, Ej köpt inlägg) 
 
Nej, plikten kallar mot badet nu, trevlig kväll! 
 
 
Frågan är: Får Björnen Loket Olsson köra över här!? ;)


 
Favoritstigen
Skönt med en helg hemma + inget helgjobb, vet inte när det inträffade senast. Lyxade till det med sovmorgon till 09 imorse och åt sedan sedan ensamfrukost då Patricia jobbar helg. Planen på förmiddagen var 1,5h MTB varav 1h runt tröskel på XC banan nere vid badis, ett varv som tar ca 15min så räknade med 4varv. Ni som är lokala läsare och kört Badis stigen vet att den är rejält stökig med rötter överallt och samtidigt ganska platt och snabb så det gäller att sätta spåren rätt för att inte stå på näsan, speciellt i detta väder. Planen var som sagt 1h med gas på tröskelpuls och försöka köra så "cleant" som möjligt med kontroll och få misstag. Det gick riktigt bra och jag kände mig pigg i benen trots gårdagens tunga gympass. 
Jag chansade även och körde extra lågt luft tryck i däcken idag, dels för att få bättre grepp i leran men också för att "vara tvungen" att köra mjukt och fint för att undvika genomslag och punka (kör med slang nu). 
 
På några race i år har tyvärr punka stoppat mig, bla är Lida loop och cykelvasan dom som grämer mig mest för att det hände. På Lida hade jag riktigt fin form och det kunde ha blivit en bra dag om inte punkan slog till. På cykelvasan hade jag redan tappad tätgruppen och dagen var väl körd men fick springa typ 5-6km i cykelskor till nästa kontoll vilket inte var det jag tänkt mig med ett av årets stora mål... 
 
Nog om det. Då jag kör på en HT nu under vintern som kräver mer aktiv cyklist för att undvika genomslag så försöker jag under varje MTB pass  bli mer "soft" och rörlig i sadeln. Att jag kan cykla fort i stökig terräng, det vet jag. Men det gäller att kunna göra det mjukt och fint också, inte bara fläska på och stå där med punka sen... 
 
Hur som helst så slutade dagens pass på varv 3 med just punka, retligt nog ;) haha.. Är nog första punkan sen Vasan tror jag så det har blivit bättre iaf. Och till mitt försvar kan jag faktiskt skylla på däcket idag tror jag, då det spruckit och blivit ett stort hål i det. Däcket har gått många mil och jag visste att det var dåligt. Så om jag rev sönder det mot en sten eller om det sprack för det var dåligt i sidan låter jag vara osagt men jag skyller på det sistnämnda iallafall :) 
 
 
Innan missödet på favortistigen idag, tror jag våga stick ut näsan och säga att inte många i sverige kör ifrån mig på den här stigen, kört den så många gånger nu och kan den i sömnen. Det finns segment åt alla möjliga håll så alla är välkomna att testa ;) 
 


Lyxade med lite Fairing pannkakor till lunch! 


 
 
 
Borde jag bli mer avhängd?
Satt och funderade lite på dagens distanspass, "distanstankarna" som kommer upp när man har 4-5h för sig själv ute i skogen på någon grusväg. Många bra ideer har kommit upp då, många konstiga också. Men det är ett perfekt andrum att hinna fundera på saker som man aldrig har tid med annars, nu kan man bara trampa och fundera, eventuellt lyssna på musik och någon podd också för den delen om man känner för det. 
 
Dagens funderare då: -Borde jag bli mer avhängd av mina konkurrenter/medtävlande? 
Saken är den att jag fortfarande ser mig som relativt färsk i denna sport, lär mig nya saker hela tiden och får såkallade "ahaaa" upplevelser på vägen. 
Träning och rörelse har ju alltid intresserat mig och jag har alltid utövat någon form av sport. Under 10års tid från 2002-2012 som enduroförare (eller crossförare kanske, då många tyvärr inte riktigt vet vad enduro är) Den här tiden innehöll endel träning, men inte alls så mycket ren fysträning, utan man tog hojen (crossen) och åkte ut till banan, körde någon timme, klickade lite på fjädringen fram o tillbaks och var ganska nöjd så. Detta ledde till dubbla JSM Guld, vinst i juniorklassen på Novemberkåsan (7a tot) samt att få representera Sverige på Lag-Vm.
Tänker jag nu i efterhand att om jag hade lagt den dos fys på träningen då, som jag lägger på MTBn idag, hur bra hade man kunnat bli då? Saken är att en Enduroåkare tränar inte speciellt mycket fys, det är nästan lite tabu att göra det, då ses man inte som en naturlig talang... 
 
Ja, vi lämnar enduron där och går på dagens tankar med cyklingen. Efter skadorna 2012 och enduro karriären lades på hyllan så väcktes intresset för mer träning i samband med ett ökat cyklande. När jag stod på startlinjen i Cykelvasan 45km med tennisskor och orakade ben hösten 2012 hade jag ju ingen aning vart detta skulle barka iväg... Och nu, 3 år senare är man mer inne i det än någonsin. 
 
På 3 år har jag lärt mig mycket om puls zoner, vo2max, rundtramp m.m.... Men, MEN! Det jag ännu inte satt mig in i är det här med Watt. Man kan ju på olika bloggar och forum nu under vinterhalvåret se hela svenska eliten sitta i någon källare/uthus/garage/vardagsrum/gym och plåga sig på en monark eller trainer och posta mysiga bilder på sociala medier efteråt. Vissa är sedan väldigt öppna med sina watt siffror, vissa inte. 
 
Och då till dagens funderare (efter ett långt intro nu, haha) 
-När jag tittar på andras Watt siffror så inser jag att jag är en bit efter när jag jämför med mina egna. #kompiskampen pågår ju för fullt nu också, där ska man maxa i 20min och få fram så högt snittwatt som möjligt, och faktum är att många har bättre siffror där än jag gör på ett 4x4min pass!? 
Visst det ju watt per kilokroppsvikt som räknas, det har jag lärt mig, men även i den jämförelsen är jag svagare.
-Okej tänker ni, vad är grejen då? Jo, det intressanta är ju att många av dom här cyklar jag ifrån, ute, på sommaren. Hur kan jag göra det? Dom är ju starkare än mig och väger lika mycket ungefär + har typ 10 eller 15 års längre erfarenhet från sporten! 
 
Jag kom fram till följande alternativ: 
1, Jag har bättre teknik och kan spara mer energi.  -Kanske.. men borde ändå bli frånåkt på vägarna
2, Jag har bättre uthållighet, kan hålla på längre. -Här är jag ganska vass, det vet jag.
3, Jag har bättre trampteknik och rundtramp. -Nej, verkligen inte..
4, Jag har högre vo2max. -Nja, mina 66 i testvädre är inte utöver det vanliga.
5, Jag kan plåga mig mer, trots att jag är svagare. -Bland Svenska eliten? njaa..
6, Min trainer visar fel watt. -Kanske ;-)
 
Jag kom tyvärr inte på något mer bra svar idag till varför jag cyklar ifrån endel cyklister som beviseligen är starkare än mig.
Den slutsatsen jag kan dra är att MTB absolut inte bara handlar om watt och siffror,
och tacka fan för det va :-)
 
Japp, det var dagens distansfundering. Har du något mer bra svar i frågan så kommentera gärna!
 
Avslutar med en bild från dagens 100km balansträning, det var "bambi på hal is" utan dubb idag!