Fredrik Berg - Svensk elitcyklist

Nyårs skidning
Mötte upp med de tunga namnen Kjelle, Putte och Krilla vid 10 i Hurtigtorpet idag för Nyårs skidningen som hade ersatt den tidigare planerade nyårscyklingen. 
Otroligt klent med folk (vi var själva) där uppe, alla är väl lediga idag? Kommer säkert vara mycket folk där tänkte vi, men icke.. Vad gör alla? Sitter inne och kollar på Keno en strålande vinterdag som denna? 
 
Jag körde skate medas de andra körde klassiskt, tyvärr så fanns det väl inte direkt några bra klassiska spår utan det var mest tillplattat så för skate funka det helt ok även om man fick passa sig för en och annan sten! Fick ett helt ok A2 pass ändå :) Efterföljande bastu var givet och tillhörande ljugarhistorier såklart! 
 
Jag och Krilla har nyss käkat lunch och även inhandlat kvällens bomber och raketer. Nyårsfest/25års fest väntar hos Mari och Mattias ikväll, blir trevligt! 
 
Får säga Gott Nytt År igen då! (avklarades ju i förra inlägget egentligen) 
 


 
Festive 500, done and dusted!
Körde klart årets upplaga av Rapha Festive 500 idag med en sista runda på 78km vilket var vad som saknades för att få ihop de totala 500km. Känns skönt att ha kört klart och det blev en bra mängd period med mycket distans såklart. Skaplig tur med vädret också måste jag säga, de första dagarna var ju sjukt bra, sen kom snön och igår var väl den tyngsta dagen då det var mycket modd och svårkörda vägar vilket gjorde att det gick sakta och tog tid att få ihop kilometrarna. Idag hade jag betydligt bättre tryck i påkarna och hittade även lite bättre vägar, så det var bättre! 
 
Fem rundor har det blivit totalt + en kort variant i Måndags då jag jobbade och bara fick till lite pendling. Snabb genomgång då: 
 
Dag 1: 78km, 3h (julafton) 
Dag 2: 102km, 4h (med Kjelle i släpet bitvis)
Dag 3: 107km, 4,5h (hela sex stycken kämpar var med och körde, bitvis) 
Dag 4: 100km, 4,5h (moddigt, tungt och kallt, runt -14)
Dag 5: 78Km, 3h (final round, bättre temp och bättre tryck)
 
Lägg där även till jobb pendlingen på 35km och 1,5h så har vi totalt: Ca 502km och 20,5h rulltid. 
 
Nu blir det tillbaka till normal träning igen med mer fokus på trainer pass, gym och förhoppningsvis även skidåkning. Nästa mängdperiod hoppas jag kan köras i lite varmare klimat :) 
 
Imorgon hade jag, Putte och Kjelle planerat nyårs cykling men med tanke på snön så kör vi nu nyårs skidning istället med efterföljande bastu! Blir topp och vi verkar även få med den heltids satsande skidåkaren och hamburgarproffset Chrilla. 
Det betyder att sista cykelpasset med största sannolikhet är gjort för året och jag stänger boken med många fina, roliga och lärorika pass :-) Och blickar samtidigt mot 2016 som i detta nu planeras för fullt! 
 
Vill såklart även önska alla Ni trogna läsare ett fantastiskt GOTT NYTT ÅR!! Vi ses i skogen 2016. 
Säsongs sammanfattningen 2015
Då är vi där, bara några dagar kvar på året och hög tid att leverera en sammanfattning av säsongen, bättre sent än aldrig eller hur är det man säger. 
 
2014 hade jag en kanonsäsong där i stort sett alla uppsatta mål nåddes. I år har det väl gått lite mer i berg och dalbana kan man säga. Men, ju högre ribban läggs, desto större blir insatsen och desto större blir risken att misslyckas. 
Jag tycker att jag tagit klara kliv närmre toppen iår och fått till endel riktigt bra resultat, även om det varit kantat av några misslyckade dagar därimellan. 
Jag har under året lärt mig mycket om "dagsform" och hur min kropp reagerar på olika mängd träning. Något som jag egentligen aldrig reflekterat över innan, utan har bara "kört på". 
 
Målen inför säsongen var: 
 
-Topp 10 totalt i Svenska Långloppscupen, Slutade 7a totalt
-Topp 5 i minst en deltävling i denna cup, var 4a på Ränneslätt (samt 6a på både mörksuggan & långalugnet)
-Topp 10 i XCM SM, slutade 8a. 
-Topp 15 i XCO SM, ej start pga vurpa innan. 
-Topp 15 i Cykelvasan, DNF pga punka 
 
Det jag är mest nöjd över är min 8e plats på XCM SM som kom efter några bråkiga race innan, samt 4e platsen på Ränneslättsturen såklart! 
 
Här kommer en samanfattning i bildformat från året :) 
 
 
Började året med 1v i Fuengirola på racer med Putte och Kalle 
 
Vidare hem för Vasaloppet i Öppet spår där målet under 6h nåddes med en sluttid på 5h54min. 
 
Sedan till Gran Canaria med Kvänums gänget för 2 veckor bra träning.Säsongen drog igång och jag var ganska sliten till en början med dålig form på Lidingöloppet, Billingracet och de övriga inledande racen. 
 
Sprang även vårmilen på Lidingövallen med grabbarna när vi ändå var där :) 

 
Passade även på att mosa ett vildsvin på väg hem från en tävling på våkanten... 
 
Först till Borlänge Tour började det släppa och formen komma, Skönt!!  
Detta resulterade i en total 4e plats i Borlänge tour.
 
Årets bästa ben levererades någon helg efter på Långa Lugnet i Falun, lyckades med hela Svenska Eliten på plats bli 6a imål vilket får ses som ett av mina bästa resultat någonsin! 
 
Den goda formen höll i sig till Lida loop helgen efter men där satte tyvärr en pyspunka stopp.. 
 
Bra dag även på Solstaloppet i Karlstad där årets första seger kom! 
 
Dagen efter Solsta kom årets första top5 i LLC med en 4e plats på Ränneslättsturen :)
 
Efter det semester och jag & gumman brännde ner till Garda sjön i Italien för några dagars värme. 

 
Lite för många timmar i bilen gjorde inga under för formen så benen var ganska tunga på efterföljande Finnmarkstur.
 
Även på Cykelvasan var benen tunga, en punka satte även stop här med 35km kvar. 
 
Patricia levereade dock på vasan i sin cykelpremiär och vann sin klass damer 30km.


Helgen efter hängde jag på Spendrups till vasan igen för att springa en sträcka i Vasa stafetten åt dom. en trevlig tillställning. 
 
Jag, Noren, Norrlands-Johan och Krilla drog sen över till Norge för att köra Birkebeinerittet, ingen kanondag för mig o rullade in som 47a med återigen tunga ben.


Lagom till Långlopps SM i Ånnaboda var dock formen tillbaka och jag lyckades klämma till med en 8e plats efter att varit med i gruppen som spurtade om 5e plats, bra dag och härligt med form igen! 
 
Formen hängde i till årets sista race Karlstad XC där jag lyckades sladda in på en 2a plats, en bra avslutning på säsongen. 


Vill såklart även tacka alla som hjälpt mig under året.
Först Patricia såklart, Mor & Far, Mattias Kjellberg, Christian Eriksson, Patric Normark, Evalds gänget, Ola Hellström och givetvis alla Kvänums supporters!


Nu bickar vi mot 2016. En fortsättning med Team Evalds och Kvänum är klart och jag kommer även att jobba med Jussi Henttonen och bolla träning och planering för undvika de djupaste svackorna som till viss del drabbade 2015 års säsong.