Fredrik Berg - Svensk elitcyklist

Birkebeinerrittet
Varit i Norge och kört Birken för första gången i helgen med Johan Noren, Johan Karlsson och vår grymma servicekille Christian Eriksson. Johan och Johan hämtade upp oss i Fredags här i Grythyttan med en buss som vi fått låna av Evalds, tack för det!  Vi körde sedan upp till stugan i Näsfjället för att bo där och sedan köra de sista 15 milen på lördagsmorgonen till Rena i Norge där starten går. Detta innebar även tredje helgen i rad som jag och Christian begav oss mot sälen och fjällen, med först cykelvasan sedan vasastafetten och nu detta.. Börjar kunna den vägen även på sommarn nu :) 
 
Straten gick inte förens 15.30 för Herr Elit då alla 17.000 motionärer skulle köra först. Tvärtom upplägg mot tex cykelvasan i Sverige alltså. Detta innebar att vi i lugn och ro kunde ta oss till starten, käka lunch osv. 
Jag hade bestämt mig för att inte stessa och riskera något under detta lopp, efter några race med oflyt av olika anldedningar så ville jag hellre köra ett stabilt lopp utan problem än att jaga dom där slitiga plceringarna som jag kanske har kapacitet till. Ville köra med bra känsla och inte känna att jag låg på gräsen hela tiden som man måste göra för att hålla sig där framme. 
Startbacken var krävande med sina 15km uppför och ca 600hm i en smäll och det var stressigt och ryckigt i klungan. Norrmännen har inte samma mentalitet som svenskarna i klungan måste jag säga, det svängs och vinglas hej vilt vilket skapade en del krascher tyvärr.. När det började gasas friskt i täten så blir man ju alltid sugen att testa gå med man jag följde min plan och körde istället kontrollerat. Hamnde sedan i lagom stor grupp med ca 20pers även om samarbetet var riktigt kasst tyvärr... Alla norrmän verkar ha inspirerats av Northug eller nått, haha! Vi var väl 4-5st som hjälptes åt med farthållningen medans alla andra åkte med. 
Banan var krävade tycker jag med sina 1500hm totalt och då får man ha med i beräkningen att de sista 30km nästan bara är nedför mot mål. Hävade mig bra backarna tycker jag och klungan minskade men i övrigt bestod ju banan av 90% grusväg vilket inte är min starkaste sida, något jag måste träna på, att kunna sitta och trycka under längre perioder, tror det kommer med åren ;) 
Hur som helst, sladdade imål på en 47e plats vilket inte är någon succe såklart men tycker att jag höll mig till planen och lyckades köra ett stabilt lopp utan problem vilket var målet med dagen. Nu är det bara att ladda om för Bockstensturen i Varberg kommande helg, då vill jag prestera igen :) 
Johan Noren körde bäst av oss och rullade in som 23a, starkt kört! Johan Karlsson har jag ingen placering på tyvärr men imål kom han även om han var lite missnöjd med formen. 
 
Tackar J & J för helgen samt såklart ett STORT tack till Chrilla för all hjälp, han är grym som alltid!
Även om langningen gick lite åt skogen då Christian och Team tre bergs service kille tillsammnas lyckades virra bort sig på grusvägarna och sladdade kors och tvärs över fjället innan man hittade till Lillehammer och målet ;) haha! Vi klarade oss bra ändå med vatten då arrangören langade flaskor till eliten med jämna mellanrum.  
 
Lite bilder tagna av Christian